Rusland noemt het mogelijke terugtrekken van de Verenigde Staten uit een kernwapenakkoord een "zeer gevaarlijke stap".

"Als de Verenigde Staten zich inderdaad terugtrekken uit het akkoord, is dat een zeer gevaarlijke stap", citeerde het Russische staatspersbureau TASS de onderminister van Buitenlandse Zaken, Sergei Ryabkov.

De Amerikaanse president Donald Trump zei zaterdag dat zijn land zich terugtrekt uit een kernwapenverdrag met Rusland dat uit de Koude Oorlog stamt. De VS beschuldigt de Russen ervan de afspraken te schenden.

Het gaat om het zogenoemde Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty uit 1987, waarin de VS en de toenmalige Sovjet-Unie afspraken geen nieuwe raketten voor de middellange afstand (500 tot 1.000 kilometer) te zullen ontwikkelen. Raketten die vanaf zee worden gelanceerd vielen niet onder het verdrag, dat na de val van de Sovjet-Unie werd overgenomen door Rusland.

Ryabkov zei verder dat de beslissing Trump op veel kritiek zal komen te staan in de internationale gemeenschap.

Gorbatsjov: 'Plan van Trump is vergissing'

Het plan van de Amerikaanse president Donald Trump om zich terug te trekken uit het kernwapenverdrag oogst veel kritiek. Voormalig Sovjetleider Mikhail Gorbatsjov, medeondertekenaar van het verdrag, noemde het plan van Trump zondag "een vergissing".

"Onder geen enkele omstandigheid mogen we oude ontwapeningsovereenkomsten opzeggen. Begrijpen ze echt niet in Washington waar dit toe zou kunnen leiden?", citeerde het persbureau Interfax Gorbatsjov. "Uit het akkoord stappen is een vergissing."

Ook de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas reageerde met onbegrip op de aankondiging van Trump. De SPD-politicus noemde de plannen van Trump "betreurenswaardig".

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!