Duizenden Brazilianen zijn zaterdag de straat op gegaan om te protesteren tegen de extreemrechtse presidentskandidaat Jair Bolsonaro. Over een week is de tweede ronde van de verkiezingen.

In Sao Paulo, Rio de Janeiro, Brasilia en 24 andere steden stroomden pleinen en straten vol met demonstranten. Over precies een week is de tweede verkiezingsronde en gezien de peilingen lijkt Bolsonaro te gaan winnen.

De 63-jarige Bolsonaro staat wereldwijd bekend om zijn vrouwonvriendelijke, homofobe en racistische standpunten. Een maand geleden werd hij tijdens de campagne nog in zijn buik gestoken, waarna hij een spoedoperatie moest ondergaan.

In de eerste ronde van de verkiezingen wist Bolsonaro begin deze maand 46 procent van de stemmen te halen. Zijn grootste concurrent, de linkse Fernando Haddad van de Arbeiderspartij, kreeg 29 procent van de stemmen.

Voor het Museu de Arte de Sao Paulo zwaaiden mensen met regenboogvlaggen en droegen mensen borden met Haddads naam en foto erop.

"Bolsonaro representeert het facisme, de intolerantie en het geweld dat we momenteel in Europa en de Verenigde Staten zien", zegt filosofiedocent Tiago Silva tegen persbureau AP.

Duizenden Brazilianen protesteren tegen rechtse politicus
42
Duizenden Brazilianen protesteren tegen rechtse politicus

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!