Honderdduizenden Britten demonstreren zaterdag in Londen voor een tweede Brexit-referendum. Als de regering met de Europese Unie afspraken weet te maken over de voorwaarden van het Britse vertrek, dan moet het volk volgens de betogers de kans krijgen om zich daarover uit te spreken.

De organisatie zei van tevoren al honderdduizenden mensen te verwachten. Dat aantal lijkt te zijn gehaald.

De demonstranten dragen onder meer Europese vlaggen bij zich en borden met slogans als "Exit Brexit".

Onder meer de Londense burgemeester Sadiq Khan nam deel aan de optocht. Hij twitterde dat de mars een "historisch moment in onze democratie" is. Ook opvallend veel studenten namen deel aan de betoging van People's Vote.

De organisatoren hadden vooral jongeren opgeroepen om deel te nemen aan de manifestatie, omdat hun mening twee jaar geleden genegeerd werd, aldus People's Vote. Een jonge demonstrant droeg een bord met de boodschap:  "Ik ben 16. Brexit heeft mijn toekomst afgepakt".

Als de regering erin slaagt om met de Europese Unie afspraken te maken over de voorwaarden van het Britse vertrek, moet het volk de kans krijgen zich daarover uit te spreken, vinden de betogers. 

Premier May is tegen een tweede referendum

De Britse premier Theresa May is tegen een tweede referendum, maar binnen haar partij zijn er ook voorstanders van een volksraadpleging. Het is de Britse regering en de resterende 27 EU-landen overigens nog niet gelukt om overeenstemming te bereiken over de scheiding en de relatie daarna.

Eigenlijk had er al een akkoord moeten zijn, maar dat bleek onhaalbaar. Onderhandelaar Michel Barnier kreeg eerder deze week meer tijd voor de onderhandelingen met het Verenigd Koninkrijk.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!