Tienduizenden Taiwanezen hebben zaterdag in de hoofdstad Taipei voor volledige onafhankelijkheid gedemonstreerd. Ze eisen dat de Taiwanese regering een referendum houdt over een formele afscheiding van China, dat Taiwan beschouwt als een afvallige provincie.

De roep om onafhankelijkheid brengt de Taiwanese regering in een lastig parket. President Tsai Ing-wen is voor een onafhankelijke koers ten opzichte van Peking, maar wil de kwestie niet op het spits drijven. 

De partij van de president deed niet mee aan de demonstratie, maar organiseerde een eigen bijeenkomst in de havenstad Kaohsiung.

Taiwan, dat ruim 23 miljoen inwoners telt, noemt zichzelf officieel de Republiek China. Het was in 1949 het toevluchtsoord voor de nationalistische Chinese regering, nadat communisten op het vasteland de macht hadden gegrepen.

De meeste landen erkennen Taiwan niet officieel als een zelfstandig land, omdat China weigert diplomatieke betrekkingen te onderhouden met landen die dat wel doen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!