De Mexicaanse politie heeft honderden migranten uit Zuid-Amerikaanse landen tegengehouden bij de grens met Guatemala. De migranten horen bij een groep van zo'n vierduizend mensen die naar de Verenigde Staten wil.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft gedreigd de grens tussen Mexico en de Verenigde Staten te sluiten als de "mars der migranten" dat punt bereikt. 

Voor de handelsbetrekkingen zou een sluiting van die grens zeer nadelig zijn. De Mexicaanse autoriteiten hebben daarom besloten de karavaan niet door Mexico te laten trekken. Eerder trok de groep door Honduras en Guatemala.

Individuele migranten mogen wel een procedure starten om Mexico in te mogen of in het land asiel aan te vragen, zei de Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken Luis Videgaray eerder.

Honderden migranten deden een poging om het land bij de plaats Tecun Uman binnen te komen, maar stuitten op de Mexicaanse politie. De politie meldde later dat zes agenten gewond zijn geraakt.

Migranten overnachten op grensbrug

Hierna bleef de groep bivakkeren op de grensbrug tussen beide landen. De migranten brachten er de nacht door. Sommigen zeiden van plan te zijn huiswaarts te keren. De presidenten van Honduras en Guatemala hebben gezegd dat hun landen daarbij willen assisteren.

Lang niet iedereen op de brug leek op te willen geven. "Ik ga vechten, het nog een keer proberen", zei een Hondurese vrouw die met vier tienerkinderen haar land verliet vanwege de hoge werkloosheid en het geweld.

Trump zegt het optreden van de Mexicaanse politie "zeer te waarderen". De Amerikaanse president herhaalde dat hij het leger naar de grens met Mexico zal sturen als de grote groep migranten daar alsnog weet te komen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!