Het Macedonisch parlement heeft vrijdagavond ingestemd met een aanpassing van de grondwet die de naamswijziging van het Balkanland mogelijk maakt. Het land zal dan als de Republiek Noord-Macedonië door het leven gaan, zoals met Griekenland is afgesproken.

Het parlement nam de naamsverandering met een tweederdemeerderheid aan. Het voorstel is goedgekeurd door 80 van de 120 afgevaardigden. De naamswijziging kan voor Skopje de weg openen naar lidmaatschappen van de NAVO en Europese Unie.

De Macedonische premier Zoran Zaev liet op Twitter weten enorm blij te zijn met de stap. "Ik wil alle parlementsleden bedanken voor hun stem. Macedonië kan nu deel gaan uitmaken van de Europese families."

Griekenland wilde al jaren dat het buurland een andere naam kreeg, omdat een Griekse provincie ook Macedonië heet.

De Griekse premier Alex Tsipras reageerde dan ook verheugd op Twitter: "Gefeliciteerd mijn vriend Zoran Zaev. Dit is een grote stap richting een mooie toekomst voor onze landen."

Het land organiseerde eind september een raadgevend referendum waarin het volk zich kon uitspreken over alle genoemde kwesties. Maar omdat slechts 37 procent van de kiesgerechtigde Macedoniërs naar de stembus ging, werd het referendum ongeldig verklaard.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!