Het Europees Hof heeft vrijdag geoordeeld dat de Poolse regering de verlaagde pensioenleeftijd voor rechters van het hooggerechtshof moet terugdraaien. De rechters die als gevolg van de nieuwe regelgeving ontslagen waren, zouden hiermee hun positie moeten terugkrijgen.

Door de verlaging van de pensioenleeftijd van 70 naar 65 jaar, zijn 27 van de 72 rechters van het hoogste Poolse hof vervangen. Onder hen is ook de eerste voorzitter, Malgorzata Gersdorf.

Volgens Brussel ondermijnen deze maatregelen het principe van de rechterlijke onafhankelijkheid, inclusief de onafzetbaarheid van rechters. De Europese Commissie was deze zomer een zogeheten inbreukprocedure tegen Polen begonnen "om de onafhankelijkheid van het Poolse hooggerechtshof te beschermen".

Rechters die de pensioenleeftijd hebben bereikt mogen volgens de nieuwe wet in Polen alleen aanblijven met toestemming van president Andrzej Duda. Hij stuurde meerdere rechters zonder opgaaf van reden met pensioen.

Het is niet bekend of Polen de wet zal aanpassen na de uitspraak van het Europees Hof.

Schorsing van ENCJ

Het Europese netwerk van Raden voor de Rechtspraak (ENCJ) heeft Polen half september geschorst. Het land heeft daardoor zijn stemrecht verloren, maar is nog wel lid. Het is de eerste keer dat het netwerk een lid schorst.

Volgens de ENCJ wordt de onafhankelijkheid van de Poolse raad voor de rechtspraak (KRS) niet meer gewaarborgd. Het netwerk is het centrale orgaan dat verschillende Europese organisaties voor rechtspraak binnen de Europese Unie aan elkaar verbindt en vertegenwoordigt.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!