Een Duitse officier van justitie heeft zes weken na de dood van een 22-jarige man in de Oost-Duitse plaats Köthen twee jonge Afghanen in staat van beschuldiging gesteld.

Ze worden verdacht van het gemeenschappelijk toebrengen van lichamelijk letsel met de dood tot gevolg. De aanklacht is ingediend bij de arrondissementsrechtbank, maken de autoriteiten in Dessau-Roßlau donderdag bekend.

De verdachten van zeventien en achttien jaar zitten sinds het incident, dat tot rechts-extremistisch protest leidde, in voorarrest. De Afghanen kregen op 9 september 's nachts ruzie met elkaar. Het latere slachtoffer, een hartpatiënt, probeerde tussenbeide te komen om de ruzie te sussen en werd daarop in het gezicht geslagen. Hij overleed door een hartinfarct.

Naast verschillende getuigenverklaringen, beoordeelde het openbaar ministerie ook de gegevens van de pacemaker van de Duitser.

Verdere details uit het onderzoek zijn niet bekendgemaakt. De openbaar aanklager had grote waardering voor de samenwerking met de politie en het gerechtelijk medisch centrum. Daardoor kon de doodsoorzaak snel worden vastgesteld.

Aanvankelijk werd gedacht dat de beschuldigden achttien en twintig jaar zijn, maar de laatstgenoemde blijkt pas zeventien jaar oud te zijn.