Een aantal door Turkije geïdentificeerde verdachten in de zaak van de vermiste Saoedische journalist Jamal Khashoggi komen volgens The New York Times uit de directe omgeving van de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman.

De Amerikaanse krant baseert zich op gezichtsherkenning, socialenetwerkprofielen, mediaberichten en gelekte Saoedische overheidsdocumenten.

Een verdachte werd gezien toen hij met de kroonprins uit een vliegtuig in Parijs en Madrid kwam. Tevens is hij gefotografeerd toen hij dit jaar op wacht stond bij bezoeken aan de Verenigde Naties en de Amerikaanse steden Houston en Boston.

Drie andere verdachten werden door getuigen herkend als leden van het veiligheidscommando van de kroonprins. De vijfde is een gerechtsarts die een hoge positie bekleedt bij het Saoedische ministerie van Binnenlandse Zaken.

De Amerikaanse president Donald Trump zei eerder dat de kroonprins hem heeft verzekerd dat het Saoedische leiderschap niet op de hoogte was van de vermeende gebeurtenissen in het Saoedische consulaat in Istanboel. De Turkse autoriteiten gaan er echter van uit dat Khashoggi is gedood door een speciaal commando uit Saoedi-Arabië.

De Verenigde Staten hebben de laatste jaren flink geïnvesteerd in Saoedi-Arabië. Beide landen hebben contracten gesloten over het leveren van wapens ter waarde van tientallen miljarden. Trump benadrukte na het verdwijnen van Khashoggi dat hij geen financiële banden heeft met Saoedi-Arabië.

Zeker negen verdachten werken voor Saoedische overheid

The New York Times meldde verder dat van de vijftien verdachten die door de Turkse autoriteiten werden geïdentificeerd, minstens negen voor Saoedische veiligheids-, militaire- of overheidsinstanties werkten.

Als deze mensen daadwerkelijk in het Saoedische consulaat zijn geweest op het moment dat Khashoggi daar was, is er een directe link van de gebeurtenissen naar de kroonprins, aldus de krant.

Khashoggi was op 2 oktober naar het Saoedische consulaat gegaan om papieren voor zijn geplande bruiloft af te halen. Sindsdien is hij verdwenen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!