De Braziliaanse nationale politie heeft een nieuwe aanklacht wegens corruptie, deelname aan criminele activiteiten en het witwassen van geld ingediend tegen de Braziliaanse president Michel Temer.

De aanklacht is dinsdag ingediend bij een rechter in Brazilië. De advocaat van de president laat aan AP weten dat hij de documenten nog niet heeft ingezien.

Temer zou geld hebben aangenomen om bedrijven van zakenrelaties toezeggingen te doen voor een goede positie in de havens in het land. Naast Temer zijn zijn dochter, voormalige adviseur en nog acht anderen aangeklaagd.

De aanklager heeft nu vijftien dagen om te bedenken of hij de president wil vervolgen.

Het is niet de eerste keer dat Temer vervolgd kan worden voor corruptie. In oktober 2017 stemde het Braziliaanse parlement tegen vervolging van de president. Als de aanklager hier een zaak van wil maken, dan moet het parlement weer stemmen over de vervolging.

Het hooggerechtshof kan ook besluiten om de onschendbaarheid van Temer af te pakken, waardoor hij ook vervolgd kan worden. Het presidentschap van Temer eindigt op 1 januari, waarna hij sowieso vervolgd kan worden.

Temer wordt hoe dan ook vervangen als president

De tweede ronde van de presidentsverkiezingen is op 28 oktober. Temer doet niet mee aan de verkiezingen en wordt dus sowieso vervangen. De rechts-populistische Jair Bolsonaro won de eerste ronde, maar kreeg geen meerderheid. Zijn tegenstander is Fernando Haddad, van de Arbeiderspartij.

Eerder werd Luiz Inácio Lula da Silva na zijn presidentschap al veroordeeld tot een gevangenisstraf wegens corruptie. De partijgenoot van Haddad zit nog vast en doet daarom niet mee aan de verkiezingen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!