De EU-landen gaan voorzichtig te werk met de strafprocedure tegen Hongarije die het Europees Parlement vorige maand activeerde. Het stemrecht van de regering-Orban in EU-raden kan in theorie worden opgeschort als ook de lidstaten oordelen dat de Europese waarden er systematisch bedreigd worden.

De EU-ministers voor Europese Zaken bespraken de kwestie dinsdag in Luxemburg. Aangezien het de eerste keer is dat het parlement de artikel 7-procedure in werking stelde, is het belangrijk dat het op de correcte manier gebeurt, zei de Oostenrijkse minister Gernot Blümel, die het overleg voorzat. "Stap voor stap."

Hongarije heeft ermee ingestemd met een schriftelijke verklaring te komen. Daarnaast gaat de Europese Commissie een overzicht maken van de inbreukprocedures die tegen Hongarije lopen op het vlak van de rechtsstaat.

Beide documenten worden besproken tijdens de voorbereiding voor de volgende sessie op 12 november.

Judith Sargentini, Hongarije-rapporteur van het EP, had de lidstaten opgeroepen het herstel van de rechtsstaat en democratie in Hongarije voortvarend ter hand te nemen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!