Een Nigeriaanse burgermilitie heeft 833 kinderen vrijgelaten, zo meldt de VN-kinderrechtenorganisatie UNICEF vrijdag. Sommigen van de kinderen waren gebruikt als kindsoldaten.

De militie is een relatief losjes georganiseerde groep en heeft als doel het bestrijden van de terroristische organisatie Boko Haram.

De vrijlating is een overwinning voor de mensenrechten en de bescherming van kinderen, aldus een vertegenwoordiger van UNICEF. "Wij roepen alle partijen in het conflict op om te stoppen met het rekruteren van kinderen en kinderen gewoon kinderen te laten zijn."

Een jaar geleden heeft de CJTF-burgermilitie in het noordoosten van Nigeria contractueel toegezegd geen kinderen meer tot haar gelederen toe te laten. Tot nu toe zijn alleen al in de stad Maiduguri bijna vijftienhonderd jongens en meisjes geïdentificeerd die verbonden zijn met de burgermilitie, legt UNICEF uit.

Volgens UNICEF is er ondanks de recente vrijlating nog veel werk aan de winkel: "Veel kinderen blijven in dienst van andere gewapende groepen, als strijders of in ondersteunende functies."

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!