De as van Matthew Shepard, een homoseksuele Amerikaan die in 1998 werd vermoord vanwege zijn geaardheid, krijgt een plek in de Washington National Cathedral.

Zijn familie besloot na de moord om hem niet in een graf te leggen uit angst voor vandalisme door homohaters. Zijn lichaam werd gecremeerd; zijn ouders bewaarden de as in huis in een urn.

De urn wordt op 26 oktober geplaatst in een speciale nis in een urnenmuur in een afgesloten deel in de kelder van de gotische kathedraal, meldt The Washington Post vrijdag.

Shepard wordt daarmee een van de slechts tweehonderd mensen die hier een laatste rustplaats hebben gekregen. Onder de anderen Amerikanen van wie hier de overblijfselen liggen, bevinden zich president Woodrow Wilson, de blinde auteur Helen Keller en admiraal George Dewey.

Openlijk homoseksuele bisschop leidt de herdenkingsdienst

Bij de crypte komt een bordje te hangen ter nagedachtenis aan Shepard. Het bijplaatsen van de as gebeurt tijdens een speciale dienst die wordt geleid door Gene Robinson, de eerste openlijk homoseksuele bisschop van de Episcopaalse Kerk waar de op 21-jarige leeftijd vermoorde man stond ingeschreven.

Matthew Shepard werd in 1998 in Wyoming door twee jongens ontvoerd en mishandeld vanwege zijn geaardheid. Zij bonden hem vast aan een hek en lieten hem daar zwaargewond achter. De twintiger raakte in coma en stierf vijf dagen later aan zijn verwondingen.

Shepard werd symbool voor de strijd voor lhbt-rechten

De sterfdag van 

Shepard wordt wereldwijd nog steeds door veel homo's herdacht op 12 oktober, de datum waarop hij stierf. De Nederlandse zanger Marinus de Goederen droeg een paar jaar geleden het nummer Poster Child aan hem op en er zijn meerdere films over de zaak Shepard gemaakt.

De moord leidde er uiteindelijk toe dat de toenmalige president Barack Obama in 2009 een speciale wet tekende die mishandeling vanwege seksuele geaardheid tot een federaal misdrijf maakte.

De ouders van Shepard hebben hun leven sinds 1998 gewijd aan het bestrijden van discriminatie van en geweld jegens homo's.