Medewerkers van de Turkse regering hebben aan collega's uit de Verenigde Staten laten weten dat ze video's en audio-opnamen hebben die bewijzen dat de journalist Jamal Khashoggi is gedood in het Saoedische consulaat in Istanboel. 

De Amerikanen zeggen tegen The Washington Post dat vooral de audio-opnamen sterk bewijsmateriaal zijn. Er zou te horen zijn dat Khashoggi wordt aangehouden, gemarteld en uiteindelijk gedood en in stukken wordt gezaagd.

De Amerikaanse regeringsmedewerkers denken dat dit de reden is dat de Turken zo snel tot de conclusie kwamen dat Saoedi-Arabië hem zou hebben vermoord. De Turkse geheime dienst wil het materiaal niet vrijgeven, omdat dan bekend wordt hoe buitenlandse ambassades worden afgeluisterd.

De Saoedische journalist had altijd goede banden met het Saoedische koningshuis, maar schreef kritisch over de huidige kroonprins Mohamed Bin Salman. Khashoggi ging vorige week dinsdag naar het consulaat in Istanboel om dingen te regelen voor zijn huwelijk. Hij lijkt het consulaat niet te hebben verlaten.

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden wil dat alle wapenverkopen aan Saoedi-Arabië worden gestopt. De Amerikaanse president Donald Trump is bang dat de wapens dan in China en Rusland worden gekocht en wil juist dat de handel met de Saoedi's blijft doorgaan.

Turkije en Saoedi-Arabië gaan samen een team samenstellen dat onderzoek gaat doen naar de verdwijning van Khashoggi.

Overzicht: Journalist vermoord op Saoedisch consulaat
134
Overzicht: Journalist vermoord op Saoedisch consulaat

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!