Het hoogste gerechtshof van de Amerikaanse staat Washington heeft de voltrekking van de doodstraf verboden. De rechters oordeelden unaniem dat de doodstraf "arbitrair" en op discriminerende wijze wordt toegepast.

De staat bevroor de uitvoering van de doodstraf al in 2014. Washington is nu de twintigste staat waar de straf in de ban is gedaan.

Gouverneur Jay Inslee reageert verheugd op het besluit van het hof. De Democraat schrijft op Twitter dat de postcode en het ras van verdachten vaak factoren zijn als wordt besloten of zij de doodstraf krijgen. "Dat heeft niets te maken met gelijkheid of eerlijkheid."

Acht gevangenen die nog op hun executie zaten te wachten, worden niet meer ter dood gebracht. Zij krijgen levenslange gevangenisstraffen.

De directeur van het Death Penalty Information Center concludeert dat het hof geen uitspraak heeft gedaan over de vraag of de doodstraf immoreel is, maar alleen over de vraag of die eerlijk kan worden toegepast.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!