De ebola-uitbraak in de Democratische Republiek Congo is moeilijk te beteugelen en verspreidt zich snel, mogelijk zelfs richting de buurlanden Oeganda en Rwanda. Dat wordt donderdag geschetst door hulporganisaties en de Wereldgezondheidsorganisatie WHO.

Volgens hulpverleners ter plaatse is het aantal nieuwe gevallen per dag verdubbeld sinds september.

Dit komt volgens de WHO onder meer doordat zieke inwoners zich verborgen houden voor de autoriteiten. Veel mensen, in onder meer de noordelijke stad Beni, vertrouwen het vaccinatieprogramma niet, zeggen de hulporganisaties tegen persbureau Reuters.

Volgens het Rode Kruis zou dat een 'omslagpunt' kunnen zijn richting een versnelde verspreiding van de ziekte. In de stad leven mensen dicht op elkaar, waardoor de ziekte makkelijker overdraagbaar is.

Sinds afgelopen zomer zouden er meer dan honderd mensen zijn omgekomen door ebola. Volgens de WHO zou de uitbraak nog minstens drie tot vier maanden kunnen duren. "Maar als deze onzekerheid voortduurt, kijken we naar een veel langere periode."

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!