De lancering van een raket op weg naar het ruimtestation ISS is donderdagochtend mislukt. De twee bemanningsleden van de raket hebben inmiddels een noodlanding op aarde gemaakt en zijn uit het toestel gehaald.

De bemanningsleden zijn de Amerikaanse astronaut Nick Hague en de Russische kosmonaut Aleksej Ovtsjinin. NASA meldt dat het goed met ze gaat. Ze zijn in Centraal-Kazachstan geland, in de buurt van de stad Dzjezkazgan.

De lancering vond plaats op de raketlanceerplaats Kosmodroom van Bajkonoer in Kazachstan. Het ging mis toen de eerste trap, waarmee de raket loskwam van de grond, moest worden losgekoppeld. 

Nog onbekend wat fout ging

Elke raket kan tot een bepaald punt na lancering de vlucht afbreken waarna de capsule veilig kan terugkeren naar de grond. Alle ruimtevaarders worden daar voor vertrek ook uitgebreid op getraind. Het is nog niet bekend wat er donderdag precies fout is gegaan.

De Russische vicepremier Joeri Borisov heeft gezegd dat alle bemande ruimtevluchten met dit type raket worden opgeschort totdat het onderzoek naar de oorzaak van het mankement is afgerond.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je ’s nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!