Een Noord-Iers bakkerskoppel mocht weigeren een taart te bakken met daarop de boodschap: "Steun het homohuwelijk". Het stel heeft zich daarmee niet schuldig gemaakt aan discriminatie, oordeelt het Britse hooggerechtshof op woensdag na een jarenlange juridische strijd.

Lagere rechters vonden dat de bakkers discrimineerden, maar het hooggerechtshof sprak hen vrij.

Daniel en Amy McArthur uit Belfast zagen het in 2014 niet zitten om een taart te bakken met de beeltenis van Bert en Ernie, de genoemde slogan en het logo van QueerSpace, een lobbygroep voor homorechten. "Het is in strijd met wat de Bijbel verkondigt", zei Daniel McArthur destijds.

Volgens het hooggerechtshof is duidelijk dat de christelijke bakkers geen bezwaren hadden tegen de man die de taart wilde bestellen, maar tegen de boodschap.

Als ze hem als klant hadden geweigerd, omdat hij homoseksueel is of het homohuwelijk steunt, waren ze in overtreding geweest. "Maar dat is iets anders dan hen dwingen een taart te leveren met een boodschap waarmee zij het hartgrondig oneens waren", motiveerde de voorzitter van het hof de uitspraak.