Orkaan Michael, die de oostkust van de Verenigde Staten nadert, is woensdag uitgegroeid tot een storm van de vierde categorie, meldt het National Hurricane Center (NHC) van de Verenigde Staten.

Het NHC verwacht zware regenval voor het zuidoosten van de Verenigde Staten. Op sommige plekken kan dat 500 millimeter zijn. Vooral in Florida, Alabama en Georgia wordt veel regen verwacht.

De orkaan wordt mogelijk de zwaarste storm die de kust van Florida sinds 2005 heeft getroffen. De verwachting is dat het oog van de orkaan woensdag aan het eind van de middag aan land komt.

Rond 23.00 uur bevond de orkaan zich op ruim 430 kilometer van de Amerikaanse kust. Op dat moment kende de wind een kracht van bijna 200 kilometer per uur. 

Door het warme water van de Golf van Mexico kan de orkaan flink in kracht toenemen. Als de orkaan aan land komt, zal de kracht afnemen.

Kustlijn niet bestand tegen orkaan

Volgens Weerplaza is de kustlijn van Florida op veel plekken niet bestand tegen de kracht van orkaan Michael. De bebouwing staat dicht aan zee en hoge duinen of dijken zijn er amper. Een gebied van enkele kilometers landinwaarts kan te maken krijgen met overstromingen.

Op verschillende plekken in Florida is de noodtoestand uitgeroepen. Tienduizenden mensen zullen worden geëvacueerd.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!