Frans Timmermans gaat zich hoogstwaarschijnlijk kandidaat stellen als voorzitter van de Europese Commissie. De huidige Eurocommissaris zou Jean-Claude Juncker willen opvolgen na de Europese verkiezingen van volgend jaar.

Dat schrijft Politico op basis van een steunbrief van Andrea Nahles, de leider van de Duitse sociaaldemocraten, die de nieuwswebsite in handen heeft. "Ik ben ervan overtuigd dat Frans Timmermans onze Europese partij zal verenigen en versterken en dat hij ons naar een goed resultaat bij de komende Europese verkiezingen zal leiden."

Timmermans wordt al langer genoemd als opvolger van Juncker. Drie Europarlementariërs stellen dat de PvdA'er genoeg steun heeft om de 'Spitzenkandidaat' - de persoon die door elke Europese partij naar voren wordt geschoven als kandidaat-voorzitter - van de Europese sociaaldemocraten (PES) te worden, schrijft Politico.

Na de Europese Parlementsverkiezingen, die volgend jaar mei worden gehouden, kiest het Europese Parlement een opvolger voor Juncker. Deze voordracht moet daarna worden goedgekeurd door de Europese Raad.

Timmermans zou ook PvdA-lijsttrekker moeten worden

Timmermans zal later deze week zijn kandidatuur officieel bekendmaken. Mocht hij Spitzenkandidaat worden, zal hij ook lijsttrekker van de PvdA moeten zijn bij de Europese verkiezingen. De partij wil daar pas volgende week iets over bekendmaken.

Paul Tang, de huidige delegatieleider in het Europees Parlement, wil graag aanblijven op die post, maakte hij zelf eerder bekend. Timmermans hult zich vooralsnog in stilzwijgen. Hij zei eerder wel dat hij lid van de Europese Commissie wil blijven. Dat kan alleen op voordracht van de Nederlandse regering.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!