De Amerikaanse president Donald Trump heeft het ontslag van zijn Verenigde Naties-ambassadeur Nikki Haley ontvangen. Het is nog niet bekend waarom ze vertrekt.

Haley zal aan het einde van het jaar vertrekken, zei Trump tegen een verslaggever. Haley had volgens de president zes maanden geleden tegen hem gezegd dat ze enige tijd vrij wilde nemen.

Trump prees Haley dinsdag en zei dat ze fantastisch werk heeft verricht. "Ik hoop dat ze op een dag weer terug zal komen."

De ambassadeur zou haar vertrek vorige week met Trump hebben besproken tijdens een bezoek aan het Witte Huis. Haar aankondiging zou de staf van de president verrast hebben.

Haley leidde Amerikaans vertrek uit VN-Mensenrechtenraad

Haley werd kort na de inauguratie van Trump in 2017 aangesteld als VN-ambassadeur. De voormalige gouverneur van de staat South Carolina was een prominente stem bij de VN en gaf leiding aan het Amerikaanse vertrek uit de VN-Mensenrechtenraad.

Ze bekritiseerde dat orgaan door te stellen dat de raad wordt gecontroleerd door landen uit het Midden-Oosten en Afrika die elkaar niet bekritiseren. Haley noemde de raad "een hypocriete en egoïstische organisatie die spot met de mensenrechten".

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!