Een Duitse onderzeeër met 67 ton kwik aan boord die in 1945 is gezonken voor de Noorse kust wordt afgedekt om de zeedieren in de omgeving te beschermen.

De Noorse regering wil voor de afdichting van het wrak en 47.000 vierkante meter van de zeebodem in het komende jaar 3,5 miljoen euro uittrekken.

Het project moet tot 2020 tussen de 11,6 miljoen euro en 31,6 miljoen euro kosten. Het Noorse parlement moet nog gaan stemmen of dat doorgaat.

Omwonenden en milieuorganisaties vinden dat alleen het wrak afdekken niet voldoende is. Ze riepen op de Noorse radio op om de U-864 te bergen en het kwik te verwijderen.

De regeringspartijen Höyre en Fremskrittspartiet hadden dat eerder toegezegd, toen ze nog oppositiepartijen waren. Intussen zijn ze echter voor het toedekken van het wrak. Volgens het ministerie van Transport hebben onderzoeken aangetoond dat een berging te riskant is.

De U-864 ligt op een diepte van 150 meter voor het eiland Fedje aan de Noorse westkust, niet ver van de havenstad Bergen. Het wrak werd in 2003 op aanwijzing van vissers door een marineschip ontdekt.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!