De voormalige president van Interpol Meng Hongwei wordt beschuldigd van omkoping en andere, waarschijnlijk politieke misdaden, meldt het Chinese ministerie van Publieke Veiligheid maandag.

Volgens het ministerie wordt onderzoek gedaan naar het aannemen van steekpenningen door Meng. "Het onderzoek is actueel, absoluut correct en wijs om te doen", verklaarde het ministerie. 

Zondag werd bekend dat Meng zijn ontslag had ingediend bij Interpol. Eerder op de dag maakte China bekend hem vast te houden op verdenking van het overtreden van de wet. Toen was nog niet duidelijk waar Meng precies van wordt verdacht.

Meng verdween van de radar toen hij op 29 september naar China vloog. Hij stuurde zijn vrouw nog een bericht waarin hij haar verzocht op zijn telefoontje te wachten. Daarna heeft hij een bericht met een afbeelding van een mes verzonden. Vervolgens werd er lange tijd niets van Meng vernomen. 

Volgens het Franse dagblad Le Parisien is China een aantal jaar bezig met een anticorrruptiecampagne en gebruikt het land dit vaak als een voorwendsel om hooggeplaatste personen buitenspel te zetten.