De extreemrechtse oud-paratroeper Jair Bolsonaro heeft de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Brazilië gewonnen.

Bijna alle stemmen zijn geteld en Bolsonaro heeft volgens de kiescommissie 48 procent van de stemmen gekregen. Daardoor komt hij net wat stemmen tekort om direct te winnen. Daarvoor was 50 procent van de stemmen nodig.

Zijn grootste concurrent, de linkse Fernando Haddad van de Arbeiderspartij, kreeg 28 procent van de stemmen. 

De tweede ronde van de verkiezingen is op 28 oktober. Daarin nemen Bolsonaro en Haddad het tegen elkaar op. Haddad is een partijgenoot van oud-president Luiz Inácio Lula da Silva, die vastzit wegens corruptie.

De derde kandidaat, Ciro Gomes, kreeg slechts 12 procent van de stemmen en ligt uit de race voor het hoogste politieke ambt van het door corruptie, armoede en sociale onrust geteisterde Zuid-Amerikaanse land.

Bolsonaro staat bekend om omstreden standpunten

De 63-jarige Bolsonaro staat wereldwijd bekend om zijn vrouwonvriendelijke, homofobe en racistische standpunten. Een maand geleden werd hij tijdens de campagne nog in zijn buik gestoken, waarna hij een spoedoperatie moest ondergaan.

Naast een nieuwe president, konden de Brazilianen zondag ook stemmen voor 27 gouverneurs, 54 senatoren en bijna 1.600 parlementariërs.

De partij van Bolsonaro heeft een aantal verrassende zeges geboekt in de gouverneursverkiezingen. Zo won een bondgenoot van de rechts-populist in Rio de Janeiro. Meestal wint de Arbeiderspartij daar juist.

Man steekt presidentskandidaat Brazilië in buik
42
Man steekt presidentskandidaat Brazilië in buik

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!