Meng Hongwei, de sinds vorige week zaterdag vermiste baas van Interpol, is door Chinese autoriteiten aangehouden en meegenomen voor verhoor. Hij zou de wet hebben overtreden.

Het is de eerste verklaring die China aflegt sinds Meng wordt vermist. Hij was vorige week zaterdag naar zijn thuisland vertrokken.

Volgens het Franse dagblad Le Parisien wordt Meng ervan beschuldigd een bedrijf te hebben voorgetrokken. China is al een aantal jaar bezig met een anticorrruptiecampagne en gebruikt dat volgens de krant vaak als een voorwendsel om hooggeplaatste personen buitenspel te zetten.

Het Franse persbureau AFP meldt dat de vrouw van Meng bang is dat haar man gevaar loopt. Hij zou haar een bericht hebben gestuurd waarin hij haar verzocht op zijn telefoontje te wachten. Daarna volgde er een bericht met een afbeelding van een mes. 

Vervolgens werd niks meer van hem vernomen. "Ik weet niet wat er met hem is gebeurd", zei ze zondag tijdens een persverklaring. 

Volgens Interpol is het een zaak tussen China en Frankrijk

"De vermissing van Meng is een zaak tussen de Franse en Chinese autoriteiten", liet Interpol eerder in een reactie weten.

Meng volgde in 2016 de toenmalige Franse chef Mireille Ballestrazzi op. Zijn termijn loopt nog door tot 2020. Hij was eerder onderminister van Openbare Veiligheid in China en de directeur van de Chinese kustwacht.

Bronnen hebben volgens The South China Morning Post gezegd dat Meng "niet in Frankrijk is verdwenen". Hij zou na aankomst in China zijn aangehouden.