Bij de Letse parlementsverkiezingen is de centrumrechtse coalitie haar meerderheid kwijtgeraakt. De partij van de Letse premier Maris Kucinskis kreeg nog geen 10 procent van de stemmen. 

Unie van Boeren en Groenen, de partij van premier Kucinskis, hield slechts elf zetels over van de in totaal honderd in het parlement, heeft de kiesraad in Riga zondag bekendgemaakt.

Ook de regeringspartners hebben zetels verloren. De nationaalconservatieve Nationale Alliantie en liberaal-conservatieve Nieuwe Eenheid kwamen uit op respectievelijk 11,03 en 6,67 procent.

De pro-Russische oppositiepartij Harmonie, gesteund door etnische Russen die een kwart van de bevolking uitmaken, is met bijna 20 procent van de stemmen (24 zetels) opnieuw de grootste geworden.

De kans is klein dat president Raimonds Vejonis de leider van Harmonie opdracht geeft een nieuw kabinet te vormen. Waarschijnlijk komt hij uit bij de echte winnaars, de partijen waarnaar veel ontevreden Letse kiezers zijn overgelopen.

Het gaat om drie nieuwe partijen: de populistische KPV LV (14,1 procent), de Nieuw Conservatieve Partij (13,6 procent) en de liberale Partij voor Ontwikkeling/Ervoor (12,04 procent).