De Saoedische journalist Jamal Khashoggi zou zijn vermoord op het consulaat van Saoedi-Arabië, heeft Yasin Aktay, de adviseur van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, tegen televisiezender CNN Türk gezegd.

Eerder stelde Aktay van de Turkse regeringspartij AKP dat Khashoggi het consulaat niet op "normale wijze" heeft verlaten.

Volgens de adviseur zijn er beelden van Khashoggi die het consulaat binnengaat, maar is niet met camera's vastgelegd dat hij het gebouw ook weer verlaat. Er zou een speciaal team van vijftien Saoedi's betrokken zijn geweest bij de verdwijning van de journalist.

Zaterdag citeerde persbureau Reuters anonieme Turkse ambtenaren over de zaak. "Wij geloven dat de moord met voorbedachten rade is gepleegd en dat het lichaam vervolgens uit het consulaat is verplaatst." Turkije denkt dat Saoedi-Arabië Khashoggi de mond wilde snoeren. Saoedi-Arabië ontkent de beschuldigingen met klem.

Erdogan hoopt op positieve uitkomst

De Turkse president Tayyip Erdogan zegt dat hij de zaak persoonlijk volgt en nog steeds hoopt op een positieve uitkomst. Dat staat haaks op de uitspraken van zijn adviseur.

Een andere bron vertelde Reuters dat een groep van vijftien Saoediërs, waaronder hooggeplaatste personen, in Istanboel arriveerden per vliegtuig. Ze zouden het consulaat hebben bezocht op dezelfde dag als Khashoggi. Na het bezoek zou de groep het land weer hebben verlaten.

Volgens de bron zijn Turkse autoriteiten bezig de identiteit van de personen te achterhalen. 

Khashoggi is niet meer gezien nadat hij dinsdag het consulaat in Istanboel binnenging om zijn scheiding te regelen. Hij wil opnieuw trouwen. Zijn Turkse verloofde heeft daarna taal noch teken van hem vernomen.

Journalist schuwt kritiek op Saoedi-Arabië niet

De journalist is een graag geziene gast in Arabische talkshows. Kritiek op het Saoedische regeringsbeleid schuwt hij niet. Khashoggi hekelde in columns onder meer de politiek ten aanzien van Qatar en Canada, de oorlog in Jemen en de strafexpedities tegen mensen met een afwijkende mening.

Khashoggi schreef ook columns voor The Washington Post. Deze krant liet zijn column donderdag leeg. "Als de verslagen van de moord op Jamal waar zijn, is het een monsterlijke en ondoorgrondelijke daad", reageerde de krant.

Riyad houdt vol dat Khashoggi na gedane zaken op dezelfde dag weer is vertrokken. De Saoedische kroonprins Mohammed Bin Salman bood de Turken vrijdag aan te komen kijken in het consulaat.