De Turkse autoriteiten denken dat de Saoedische journalist Jamal Khashoggi overleden is. Hij zou zijn vermoord toen hij een bezoek bracht aan het Saoedisch consulaat in Istanboel om wat formaliteiten te vervullen, zeggen twee anonieme bronnen tegen persbureau Reuters.

"We geloven dat de moord met voorbedachten rade is gepleegd en dat het lijk vervolgens uit het consulaat is weggehaald", aldus een Turkse regeringsfunctionaris.

Ze vertelden niet waarom de politie ervan uitgaat dat Khashoggi, die geregeld kritiek had op het Saoedische regeringsbeleid, om het leven is gebracht bij het Saoedische consulaat in Istanboel. Ook weten ze niet hoe de man precies zou zijn vermoord. 

Khashoggi is niet meer gezien sinds hij dinsdag het consulaat van Saoedi-Arabië binnenging om zijn scheiding te regelen. De journalist zou opnieuw willen trouwen met een Turkse. Zijn verloofde heeft sinds dinsdag niks meer van hem gehoord.

Tegenstrijdige lezingen Turkije en Saoedi-Arabië

De Turkse en Saoedische autoriteiten hebben tegenstrijdige lezingen. Ankara zegt dat er geen enkel bewijs is dat Khashoggi naar buiten is gekomen, Riyad houdt vol dat de journalist na gedane zaken op dezelfde dag is vertrokken. De Saoedische kroonprins Mohammed Bin Salman bood de Turken vrijdag aan te komen kijken in het consulaat.

Khashoggi was een graag geziene gast in Arabische talkshows, die kritiek op het Saoedische regeringsbeleid niet schuwde. Khashoggi hekelde in columns onder meer de politiek ten aanzien van Qatar en Canada, de oorlog in Jemen en de strafexpedities tegen mensen met een afwijkende mening.

Saoedi's ontkennen dat Khashoggi is vermoord

In een reactie op het bericht ontkende het Saoedische consulaat in een verklaring dat Khashoggi is vermoord. Volgens de Saoedische autoriteiten zijn de beschuldigingen "ongefundeerd".

Inmiddels is een special veiligheidsteam, inclusief Saoedische onderzoekers, in Istanboel aangekomen om onderzoek te doen naar Khashoggi's verdwijning.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!