Het openbaar ministerie van Turkije heeft een officieel onderzoek ingesteld naar de verdwijning van de vooraanstaande Saoedische journalist Jamal Khashoggi, heeft de Turkse zender NTV zaterdag bekendgemaakt.

Khashoggi is niet meer gezien sinds hij dinsdag het consulaat van Saoedi-Arabië in Istanboel binnenging om zijn scheiding te regelen. Hij wilde scheiden om opnieuw te kunnen trouwen.

Zijn Turkse verloofde heeft daarna taal noch teken van hem vernomen. Hij is een graag geziene gast in Arabische talkshows en schuwde kritiek op het Saoedische regeringsbeleid niet. Khashoggi hekelde in columns onder meer de politiek ten aanzien van Qatar en Canada, de oorlog in Jemen en de strafexpedities tegen mensen met een afwijkende mening.

De Turkse en Saoedische autoriteiten hebben tegenstrijdige lezingen. Ankara zegt dat er geen enkel bewijs is dat Khashoggi naar buiten is gekomen, Riyad houdt vol dat hij na gedane zaken op dezelfde dag is vertrokken.

Kroonprins Mohammed Bin Salman bood de Turken vrijdag aan te komen kijken in het consulaat.

De Turkse regeringspartij AKP beloofde Khashoggi te vinden en opheldering te verschaffen in deze zaak. "We zoeken uit hoe het gesteld is met de vermiste journalist. We zullen details over hem en de verantwoordelijken boven water halen", zei een AKP-woordvoerder tijdens een partijbijeenkomst die werd geleid door de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Hij voegde eraan toe dat de kwestie uiterst gevoelig ligt in Turkije.