De politieke activist Victoire Ingabire is in Rwanda vrijgelaten vanwege amnestie van president Paul Kagame. Tegelijkertijd zijn een andere activist, Diane Rwigara, en haar moeder op borgtocht vrijgelaten door de rechtbank.

Rwigara en haar moeder mogen tot hun zitting de hoofdstad Kigali niet verlaten.

Ingabire heeft zes van haar vijftien jaar celstraf uitgezeten. Samen met de activist zijn nog meer gevangenen vrijgelaten. Het gaat voornamelijk om tegenstanders van Kagame en de Rwandese regering.

"Dit geeft mij hoop op een opening in de politiek", zei Ingabire na haar vrijlating. Ze is de leider van een niet-erkende oppositiepartij. "Ik vraag Kagame om ook de andere politieke gevangenen vrij te laten."

De regering liet kort na de vrijlating weten geen politieke motieven te hebben. "Net als haar veroordeling was er niets politieks aan haar vrijlating."

Ingabire veroordeeld vanwege vormen gewapende groep

Ingabire werd in 2012 veroordeeld omdat ze een gewapende groep zou willen vormen om de regering omver te werpen. Ook zou ze de genocide in 1994 gebagatelliseerd hebben.

In een periode van honderd dagen werden ongeveer 1 miljoen Tutsi's vermoord door de Hutu-stam. Tutsi's regeren Rwanda al jaren, terwijl de Hutu's 80 procent van de bevolking vormen.

De activist woonde van 1997 tot 2010 in Nederland. In 2010 keerde ze terug naar Rwanda om mee te doen aan de presidentsverkiezingen. Die werden gewonnen door Kagame, die sinds 2000 aan de macht is.

Rwigara zou staatsveiligheid in gevaar hebben gebracht

Rwigara werd ruim een jaar geleden samen met haar moeder opgepakt omdat ze de staatsveiligheid van Rwanda in gevaar zouden hebben gebracht. Dat was ruim een maand nadat president Paul Kagame voor een derde termijn werd gekozen. Kagame kreeg 98 procent van de stemmen.

Rwigara had het in die stembusgang tegen Kagame willen opnemen, maar ze werd van deelname uitgesloten, omdat haar kandidatuur door onvoldoende mensen zou worden ondersteund.

Critici van Kagame, onder wie Rwigara, vinden dat het regime steeds meer autoritair wordt en dat kritische geluiden steeds minder zijn toegestaan.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!