De voormalige president van Zuid-Korea Lee Myung-bak heeft vijftien jaar cel gekregen vanwege omkoping. De politicus heeft ook een boete van bijna 10 miljoen euro gekregen.

Lee zou 10 miljoen euro aan illegaal geld hebben aangenomen van meerdere bedrijven, waaronder Samsung en zijn eigen inlichtingendienst. Ook heeft hij ongeveer 20 miljoen euro van de autozaak van zijn broer verduisterd.

"Deze daden worden flink veroordeeld, omdat het de integriteit en eerlijkheid van de president beschadigd", zei de rechter.

De 76-jarige Lee, die president was tussen 2008 en 2013, ontkent iets fout te hebben gedaan. Volgens hem gaat het om een politiek proces dat is aangespannen door de huidige president Moon Jae-in, een politieke tegenstander van Lee.

Lee is de vierde ex-president van Zuid-Korea die wordt bestraft vanwege corruptie. Eerder dit jaar kreeg Park Geun-hye een gevangenisstraf van 24 jaar vanwege corruptie. Zij werd begin 2017 afgezet na maandenlange protesten tegen haar.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!