Reddingswerkers hebben alle door de tsunami en aardbevingen getroffen gebieden op Sulawesi bereikt, aldus het Indonesische rampencentrum donderdag. Het officiële dodental is inmiddels gestegen naar 1.424.

Het eiland in het midden van Indonesië werd vrijdag getroffen door een aardbeving met een magnitude van 7.5, een tsunami en meerdere naschokken. De schade aan het land is enorm: zo'n 70.000 mensen zijn ontheemd geraakt.

Reddingswerkers zoeken nog steeds naar mensen onder het puin. Delen van Sulawesi waren dagenlang onbereikbaar door de schade aan de infrastructuur. Daarnaast ligt de communicatie op het eiland grotendeels plat, waardoor er onduidelijkheid is over de impact van het natuurgeweld.

Een klein aantal mensen is inmiddels met militaire vliegtuigen en schepen geëvacueerd naar een ander deel van Indonesië. Op het vliegveld van de stad Palu wachten honderden mensen tevergeefs op een vlucht. De luchthaven is sinds vrijdag dicht, maar de autoriteiten hopen donderdag een einde te maken aan de sluiting.

Dronebeelden tonen zoektocht naar overlevenden Sulawesi
52
Dronebeelden tonen zoektocht naar overlevenden Sulawesi

Hulp aan slachtoffers krijgt langzaam meer vorm

De hulpverlening op Sulawesi krijgt langzaam meer vorm. De Indonesische autoriteiten krijgen niet alleen hulp van hulporganisaties, maar ook van andere overheden. Zo komt donderdag de eerste lading noodhulp van Australië aan.

Minister Sigrid Kaag van Ontwikkelingssamenwerking stelde eerder 1 miljoen euro beschikbaar voor de slachtoffer op Sulawesi. Daarnaast hebben Nederlanders meer dan 1 miljoen euro gestort op Giro555. 

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!