Maleisische aanklagers vervolgen de echtgenoot van oud-premier Najib Razak voor belastingontduiking en het witwassen van geld. Rosmah Mansor, die woensdag werd opgepakt, ontkent de beschuldigingen.

Aanklagers lazen de aanklachten donderdag voor in de rechtbank in hoofdstad Kuala Lumpur. Rosmah arriveerde geflankeerd door agenten bij de rechtbank, waar ze zich lachend en zwaaiend liet fotograferen door de media.

De vrouw mag haar rechtszaak in vrijheid afwachten, nadat ze 2 miljoen ringgit (ruim 420.000 euro) borg heeft betaald.

De autoriteiten vervolgen ook de echtgenoot van Rosmah. Tijdens het jarenlange bewind van Najib zouden miljarden dollars zijn verdwenen uit staatsfonds 1MDB. Ook bleken er miljoenen dollars te staan op de bankrekening van Razak, die dit jaar moest wijken na een verkiezingsnederlaag.

De autoriteiten maakten later bekend voor zo'n 275 miljoen dollar (bijna 240 miljoen euro) aan contanten, designertassen, juwelen en horloges in beslag te hebben genomen in panden die in verband worden gebracht met het echtpaar.

Aanklagers stellen ook dat Rosmah zou hebben geprobeerd een getuige te beïnvloeden.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!