Het dodental na meerdere aardbevingen en een tsunami op het Indonesische eiland Sulawesi is opgelopen tot 1.407, meldt het Indonesische rampencentrum woensdag. Enkele honderden slachtoffers zijn inmiddels begraven. 

Volgens het hoofd van het rampencentrum hebben de inwoners dringend behoefte aan eten, schoon water, tenten en medische hulp. Daarnaast zijn er tekorten aan kleding, dekens en benzine. 

De schade op het eiland is enorm. Er zijn meer dan 2.500 gewonden. Autoriteiten vrezen dat het dodental nog verder zal oplopen, onder meer omdat hulpverleners door puin op de wegen nog niet alle getroffen gebieden hebben kunnen bereiken.

De Indonesische president Joko Widodo maakte dinsdag nog bekend meer militairen en agenten naar Sulawesi te sturen. Zij moeten zoeken naar het onbekende aantal mensen onder het puin. 

Impact natuurgeweld Sulawesi te zien op luchtbeelden
61
Impact natuurgeweld Sulawesi te zien op luchtbeelden

Giro555-actie gestart voor noodhulp

Hulporganisaties zijn deze week gestart met een Giro555-actie, waarmee geld voor de slachtoffers ingezameld wordt. Het Rode Kruis denkt dat er 20 miljoen euro nodig is voor de noodhulp. 

Hulpverleners die nu ter plaatse zijn, richten zich op de zoekoperaties en de medische zorg voor de gewonden. Minister Sigrid Kaag (Ontwikkelingssamenwerking) heeft 1 miljoen euro beschikbaar gesteld voor het Rode Kruis.

Zo ontstaat een tsunami
60
Zo ontstaat een tsunami

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!