Duizenden mensen gingen dinsdagavond in Armenië de straat op. Dit deden zij op verzoek van premier Nikol Pashinyan. Ze demonstreerden bij het parlementsgebouw in de hoofdstad Jerevan en eisten nieuwe verkiezingen.

Pashinyan is sinds mei de premier van Armenië. Zijn voorganger Serzh Sargsyan moest aftreden na wekenlange protesten, die geleid werden door oppositieleider Pashinyan.

Als premier eist hij nu vervroegde parlementsverkiezingen, iets dat hij bij zijn aantreden al beloofde.

Aanhangers van Pashinyan blokkeerden de uitgangen van het parlementsgebouw, zodat zijn tegenstanders niet konden vertrekken. De premier zei tegen hen dat "de republikeinse partij oorlog heeft gevoerd tegen hun volk".

Parlement wil vervroegde verkiezingen blokkeren

Het parlement reageerde dinsdagavond door een wetsvoorstel aan te nemen die tegen de plannen van de premier indruist. Deze wet zou de vervroegde verkiezingen kunnen tegenhouden.

De republikeinse partij in Armenië, die bijna de helft van de zetels in handen heeft, wil voorkomen dat het parlement wordt ontbonden en er nieuwe verkiezingen komen in december. De partij stevent in de peilingen af op een verlies. Ook twee andere partijen steunden het wetsvoorstel.

De partij van Pashinyan staat er in de peilingen juist goed voor en zou een voordeel kunnen hebben aan vervroegde verkiezingen.

'We accepteren de druk niet'

"We zijn niet bang voor nieuwe verkiezingen, maar we accepteren de druk die nu op ons wordt gelegd niet", aldus de parlementsvoorzitter.

De wet moet nog door de Armeense president Armen Sarkissian ondertekend worden. Pashinyan zei tegen zijn aanhangers dat hij de president zal aansporen de wet niet te ondertekenen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!