De Franse president Emmanuel Macron is dinsdag alsnog akkoord gegaan met het vertrek van zijn minister van Binnenlandse Zaken Gérard Collomb.

De minister diende eerder zijn ontslag in, omdat hij weer burgemeester van Lyon wil worden. Macron weigerde daar in eerste instantie aan mee te werken.

Inmiddels heeft Macron toch goedkeuring voor het ontslag verleend, meldt het Élysée. Premier Édouard Philippe is gevraagd namen van geschikte opvolgers te noemen. In de tussentijd zal hij ook Collombs taken overnemen.

Collomb (71), een voormalig boegbeeld van de socialistische partij in Frankrijk, was van 2001 tot mei 2017 burgemeester van Lyon. De nieuwe verkiezing voor het burgemeesterschap is in 2020.

Het is niet de eerste keer tijdens het presidentschap van Macron dat een minister opstapt. Minister van Milieu Nicolas Hulot en minister van Sport Laura Flessel, gingen Collomb onlangs voor. Flessel vertrok om persoonlijke redenen. Hulot stapte op uit onvrede over het milieubeleid van de regering.

Het vertrek van Collomb betekent een nieuwe klap voor de hervormingsgezinde president, wiens populariteit onder druk staat. De inmiddels veertigjarige Macron zorgde eerder nog voor een revolutie door een eigen beweging te vormen en vorig jaar de verkiezingen te winnen. De gevestigde politieke partijen hadden toen het nakijken.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!