De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo vliegt zaterdag naar Azië om onder meer in Pyongyang te praten met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Dat heeft het departement dinsdag bekendgemaakt.

Onderwerp van gesprek is in de eerste plaats het kernwapenvrij maken van het Koreaans schiereiland en het voorbereiden van een nieuwe top tussen Kim en president Donald Trump.

"Ik denk dat het een teken is van progressie en momentum dat de minister er al voor de vierde keer binnen een jaar naartoe gaat", aldus woordvoerder Heather Nauert. "Natuurlijk is er nog een lange weg te gaan, maar we zien uit naar de volgende stappen in het overleg."

Pompeo doet op zijn trip ook Japan, Zuid-Korea en China aan. Hij zal de leiders van de betreffende landen verslag uitbrengen van de vorderingen in Noord-Korea.

De onderhandelingen tussen de VS en Noord-Korea over kernontwapening lijken muurvast te zitten.

Pyongyang en Washington hebben compleet andere opvattingen over wat denuclearisatie inhoudt: de VS wil dat Noord-Korea zijn bommen de deur uitdoet en de Noord-Koreanen zijn daartoe alleen bereid als de VS het spits afbijt en zelf eerst de eigen kernwapens ontmantelt.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!