De Verenigde Naties schatten dat 191.000 mensen op het Indonesische Sulawesi noodhulp nodig hebben. Het eiland werd vrijdag getroffen door een aardbeving met een magnitude van 7.5 en een daaropvolgende tsunami.

Het officiële dodental als gevolg van het natuurgeweld ligt op 844. Het Indonesische rampencentrum verwacht dat dit aantal nog verder zal stijgen.

De Indonesische autoriteiten sturen hulpgoederen en materieel naar Sulawesi in de nasleep van de verwoestende aardbeving en vloedgolf. De rampenbestrijdingsdienst zegt meer zwaar materieel en mankracht op het eiland nodig te hebben om lichamen te bergen.

Op het eiland wordt pas sinds maandag met graafmachines gezocht naar mensen onder het puin van de duizenden verwoestende gebouwen. Er liggen vermoedelijk nog veel mensen onder het puin in de kustplaats Palu. De autoriteiten begraven de lichamen er na identificatie noodgedwongen in een massagraf. 

In Palu wonen ongeveer 380.000 mensen. In totaal wonen zeventien miljoen mensen op Sulawesi, dat bestaat uit vier schiereilanden.

Drone toont verwoesting door tsunami Sulawesi
56
Drone toont verwoesting door tsunami Sulawesi

Omvang van schade nog steeds onbekend

Er is maandag nog steeds veel onduidelijkheid over de omvang van de schade als gevolg van de tsunami en aardbeving. Dit komt door het grotendeels wegvallen van de communicatie en beschadigingen aan de infrastructuur.

Er wordt onder meer gevreesd voor het lot van mensen die zijn gestrand in Donggala, een regio die van de buitenwereld is afgesneden. Een hulpverlener die het gebied per motor bereikte, zegt dat honderden mensen proberen weg te komen. De wegen zijn geblokkeerd en er zijn nog geen hulpverleners ter plekke.

Naast Indonesische hulpverleners zijn er ook hulporganisaties als het Rode Kruis en Unicef actief. De focus ligt momenteel bij zoek- en reddingsoperaties, medische zorg voor overlevenden, voedsel, onderdak en schoon water.

Bijna 20 miljoen euro nodig voor noodhulp

Volgens het Rode Kruis is in totaal bijna 20 miljoen euro nodig voor noodhulp. Nederlanders hebben afgelopen weekend 110.000 euro gestort op giro 6868 voor de slachtoffers van de ramp.

"De opbrengst is voor de slachtoffers van Sulawesi, maar ook voor andere rampgebieden, waar schoon drinkwater en slechte sanitaire omstandigheden tot grote zorgen leiden", zegt een woordvoerder van het Rode Kruis.

De aanvoer van hulpgoederen voor overlevenden stuit op problemen. Sommige mensen zijn volgens Indonesische media aan het plunderen geslagen om aan levensmiddelen te komen.

Agenten en militairen zijn ingezet om tankstations en supermarkten te bewaken. Ook krijgen konvooien met hulpgoederen escortes om plunderaars op afstand te houden.

Enorme ravage na tsunami op Sulawesi
52
Enorme ravage na tsunami op Sulawesi

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!