De Franse fotograaf Jean-Claude Arnault is veroordeeld tot twee jaar cel wegens verkrachting. Arnault is de echtgenoot van Katarina Frostenson, die in het toekenningscomité van de Nobelprijs voor Literatuur zat.

Arnault zou de vrouw in kwestie in oktober en december 2011 in Stockholm hebben verkracht. Hij zou geweld hebben gebruikt tijdens de eerste verkrachting. De tweede keer verkrachtte hij de vrouw in haar slaap.

Volgens Zweedse media is Arnault alleen schuldig bevonden aan de eerste verkrachting. Het tweede voorval kon volgens de rechtbank niet worden bewezen. 

Aanklagers onderzochten ook andere beschuldigingen van seksueel misbruik, maar stopten dat onderzoek eerder dit jaar vanwege gebrek aan bewijs. 

Ook waren sommige mogelijke strafbare feiten al verjaard. Arnault is door in totaal achttien vrouwen beschuldigd van seksuele intimidatie en misbruik.

Helft comité stapte op na seksschandaal

Zeker acht van de achttien leden van het toekenningscomité van de Nobelprijs voor Literatuur stapten op toen de beschuldigingen tegen Arnault aan het licht kwamen.

Zij maakten bezwaar tegen de weigering van dichteres Frostenson om naar aanleiding van de beschuldigingen tegen haar man zelf op te stappen. Uiteindelijk deed Frostenson dit toch.

Nobelprijs voor Kim Jong-un? Bekijk drie omstreden winnaars
138
Nobelprijs voor Kim Jong-un? Bekijk drie omstreden winnaars