Honderden demonstranten hebben in Catalonië wegen en treinsporen geblokkeerd. Dat doen ze omdat de regio een jaar geleden stemde voor onafhankelijkheid en de politie hard ingreep tijdens de stemming.

Honderden Catalaanse separatisten hebben in de Catalaanse stad Girona het spoor van een hogesnelheidstrein geblokkeerd. Bij Tarragona zitten de demonstranten ook op een spoor. In Barcelona zijn meerdere grote wegen geblokkeerd.

Volgens Spaanse nieuwssites hebben de activisten van de separatistische Comités voor de Verdediging van de Republiek (CDR) zich echter in de loop van de morgen teruggetrokken.

Activisten van CDR voorspellen "een hete herfst" met veel protesten.

Vooraan de demonstratie zijn vijf stoelen vrijgehouden voor de leiders van de separatisten die niet aanwezig kunnen zijn bij de protesten omdat ze worden gezocht door de Spaanse politie. 

In Girona wordt de Spaanse vlag weggehaald bij een regeringsgebouw. Dat is te zien op sociale media. De Catalaanse vlag wordt gehesen.

Hard ingrijpen door de politie

De Catalaanse regering stond vorig jaar onder leiding van Carles Puigdemont, die momenteel nog in ballingschap in België woont. Als leider van de separatistische partij schreef hij het referendum uit. 

Ongeveer 40 procent van de stemgerechtigden ging naar de stembus. Van hen stemde een ruime 90 procent voor onafhankelijkheid.

De Spaanse regering noemde de stemming vorig jaar illegaal en liet de Guardia Civil hard ingrijpen. Tientallen mensen raakten gewond, onder hen ook ouderen die hun stem uit wilden brengen. Dat kwam de regering van de toenmalige premier Mariano Rajoy op veel kritiek vanuit het buitenland te staan.

Voorafgaand aan het referendum sloot de politie bijna alle gebouwen af waar gestemd kon worden. Veel Catalanen kwamen alsnog naar de stembureaus om hun stem uit te brengen.

Het politiegeweld zorgde in de weken na het referendum voor grootschalige protesten in Catalonië tegen de politie en de Spaanse regering. 

Conflict na uitroepen onafhankelijkheid

Na het referendum ontstond een conflict tussen de Spaanse en Catalaanse regering. Spanje weigerde de stemming te erkennen. Toen Spanje en Catalonië na 1 oktober niet tot een overeenkomst konden komen, riep Puigdemont op 27 oktober de onafhankelijkheid uit. 

Rajoy reageerde door als Spaanse regering de controle over de regio Catalonië over te nemen, het dagelijkse bestuur van de provincie werd daarmee op non-actief gesteld. Pas in juni nam de Catalaanse regering het weer over, na verkiezingen. 

Puigdemont en andere belangrijke separatistische politici werden vervolgd door de Spaanse regering. Een aantal werden opgepakt, Puigdemont vluchtte met vijf anderen naar België. 

De Catalaanse leider werd in maart door de Duitse politie aangehouden, maar uiteindelijk niet uitgeleverd aan Spanje.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!