Noord- en Zuid-Korea zijn begonnen met het weghalen van landmijnen in de gedemilitariseerde zone tussen de landen. De operatie duurt ongeveer twintig dagen.

De mijnen worden weggehaald in het gebied waar soldaten van beide landen gestationeerd zijn.

Het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie meldde maandagochtend dat de ontmijningswerkzaamheden van start zijn gegaan.

De landen gaan ook explosieven weghalen bij 'Arrowhead Ridge' in Cheorwon, het toneel van zware gevechten tijdens de Koreaanse Oorlog. De landen willen daar in 2019 samen gaan zoeken naar de stoffelijke resten van honderden achtergebleven oorlogsdoden.

De buurlanden, die formeel nooit vrede hebben gesloten na de Koreaanse Oorlog in de jaren vijftig, proberen hun relatie stapsgewijs te verbeteren. De leiders van beide landen hebben tijdens een eerste ontmoeting in april van dit jaar meerdere afspraken gemaakt om de spanning weg te nemen. 

Tijdens een driedaagse top in september hebben de leiders afgesproken om samen een bid in te dienen om de Olympische Spelen van 2032 te organiseren.

Ze maakten afspraken over de ontmijning aan de grens en het sluiten van bewakingsposten aan de gedemilitariseerde zone.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!