Het referendum over de naamsverandering van Macedonië en toetreding van het land tot de NAVO en de Europese Unie (EU) is ongeldig. Het referendum had een te lage opkomst.

Van de 1,8 miljoen kiesgerechtigden nam 37 procent deel aan de stemming, liet de staatsverkiezingscommissie zondagavond weten. Het referendum was geldig geweest als meer dan de helft van de kiezers had deelgenomen.

De Macedonische premier Zoran Zaev bestempelde de volksraadpleging, die alleen raadgevend is, toch als een succes. Van de mensen die stemden, was meer dan 90 procent voor.

"De ja-stem is groter dan enige overwinning van welke partij ook in Macedonië's jongste geschiedenis", zei Zaev in Skopje. "Nu is het tijd voor parlementariërs om de wens van het volk te volgen en het proces van integratie met de EU en de NAVO te versnellen."

Zaev kondigde aan een stemming in het parlement over de naamswijziging te zullen doorzetten. Twee derde van de 120 parlementariërs moeten dan hun goedkeuring geven. Tot nu toe hebben slechts 69 volksvertegenwoordigers voor het verdrag gestemd.

Griekenland wil dat Macedonië een andere naam krijgt, omdat een Griekse provincie ook Macedonië heet. De inwoners konden zondag stemmen of ze de naam van het land willen veranderen in Noord-Macedonië.

Oppositie had opgeroepen tot een boycot

De oppositie wijst de nieuwe naam van de hand, omdat daarmee de nationale identiteit van Macedonië zou worden opgegeven. De oppositiepartijen hadden hun aanhang opgeroepen het referendum te boycotten.

Als de oppositie weigert in te stemmen, zullen er in december vervroegde parlementsverkiezingen plaatsvinden, kondigde Zaev aan. "Ik zal dit land blijven leiden en Macedonië zal lid worden van de NAVO en de EU."

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!