Het Witte Huis laat de FBI volledig vrij in het onderzoek naar Brett Kavanaugh, de kandidaat voor het Amerikaanse Hooggerechtshof die wordt beschuldigd van seksueel misbruik.

"De Senaat bepaalt wat er onderzocht wordt door de FBI", stelt een woordvoerder. "Het Witte Huis houdt zich niet bezig met het onderzoek. Dit is wat de FBI doet en ze weten hoe dat moet."

NBC News berichtte zaterdagavond dat de FBI alleen de beschuldigingen van twee vrouwen tegen Kavanaugh mocht onderzoeken. Het zou gaan om de beschuldigingen van seksueel misbruik door Christine Blasey Ford en Deborah Ramirez.

President Donald Trump liet zaterdag op Twitter al weten dat hij de FBI helemaal geen beperkingen op heeft gelegd. "Ik wil zelfs dat ze iedereen interviewen die ze willen spreken."

Conservatieve Kavanaugh naar voren geschoven door Trump

Kavanaugh werd door de Amerikaanse president Trump naar voren geschoven als kandidaat voor het Hooggerechtshof. Het hof zou met de aanstelling van de conservatieve rechter, die voor het leven benoemd zou worden, een flinke ruk naar rechts maken.

Na de bekendmaking van zijn nominatie werd Kavanaugh door meerdere vrouwen, onder wie Ford, beschuldigd van seksueel wangedrag. In haar getuigenis van afgelopen donderdag beschreef Ford hoe ze als vijftienjarige door de toen zeventienjarige Kavanaugh op bed werd gedrukt en betast.

Hij zou daarbij zijn hand op haar mond hebben gelegd en geprobeerd hebben haar kleding uit te trekken. Kavanaugh ontkent alle beschuldigingen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!