De FBI zou alleen de beschuldigingen van Christine Blasey Ford en Deborah Ramirez tegen Brett Kavanaugh mogen onderzoeken. Volgens NBC News heeft het Witte Huis de federale Amerikaanse politiedienst zaterdag verboden om de aantijgingen van Julie Swetnick te onderzoeken, maar president Donald Trump ontkent dit.

Swetnick trad deze week naar buiten met beschuldigingen dat Kavanaugh seksueel grensoverschrijdend gedrag vertoonde tijdens zijn middelbareschooltijd. Hij nam deel aan de pogingen meisjes dronken te voeren om hen daarna te misbruiken.

Het Witte Huis zou de FBI ook een lijst hebben gegeven met welke getuigen mogen worden gehoord. Ingewijden zeiden tegen NBC News dat de instructies een serieuze beperking van het onderzoek zijn. Zij vrezen dat het moeilijk wordt om eventuele nieuwe aanwijzingen te onderzoeken.

President Trump ontkent op Twitter dat hij de FBI opdracht tot een beperkt onderzoek heeft gegeven. Volgens hem wil hij juist dat de inlichtingendienst iedereen ondervraagt waarvan de FBI vindt dat het noodzakelijk is. Hij roept NBC News op het nieuws te rectificeren.

De Senaatscommissie voor Justitie stemde vrijdag voor de kandidatuur van Kavanaugh voor het Hooggerechtshof, maar kwam ook tegemoet aan de wens van senator Jeff Flake om de federale politie opdracht te geven voor aanvullend onderzoek.

De FBI heeft hiervoor een week. Daarna beslist de volledige Senaat over de kandidatuur van Kavanaugh.

Conservatieve rechter Kavanaugh naar voren geschoven door Trump

Kavanaugh werd door de Amerikaanse president Trump naar voren geschoven als kandidaat voor het Hooggerechtshof. Deze benoemingen zijn voor het leven. Het hof zou met de aanstelling van de conservatieve rechter een flinke ruk naar rechts maken.

Na de bekendmaking van zijn nominatie werd Kavanaugh door meerdere vrouwen, onder wie Christine Blasey Ford, beschuldigd van seksueel wangedrag. In haar getuigenis van afgelopen donderdag beschreef Ford hoe ze als vijftienjarige door de toen zeventienjarige Kavanaugh op bed werd gedrukt en betast.

Hij zou daarbij zijn hand op haar mond hebben gelegd en geprobeerd hebben haar kleding uit te trekken. Kavanaugh ontkende alle beschuldigingen.