Bij demonstraties in het centrum van de Spaanse stad Barcelona zijn zaterdag rellen uitgebroken. Duizenden mensen betoogden voor of tegen de onafhankelijkheid van Catalonië.

Separatistische betogers raakten slaags met de Catalaanse politie toen zij op weg waren naar een protestmars van de nationale politie en de Guardia Civil, elders in het centrum de stad.

Volgens Spaanse media gooiden de separatisten onder meer met verf en eieren naar de politie. Zeker zes demonstranten zijn aangehouden. Veertien mensen liepen lichte verwondingen op.

De Catalaanse politie vormde een cordon om de demonstraties van de separatisten en die van de centrale staatsveiligheidsdiensten gescheiden te houden. Veel van de ongeveer zesduizend separatisten hadden geprobeerd de versperring met geweld te doorbreken.

Rellen na betoging met kleurpoeder in Barcelona
66
Rellen na betoging met kleurpoeder in Barcelona

Agenten eisen salarisverhoging

Zo'n tweeduizend agenten van de nationale politie waren de straat op gegaan om eer te betonen aan de politieoperatie van 2017 om het onafhankelijkheidsreferendum te voorkomen. Ook eisten zij een verhoging van hun salaris. Volgens hen verdienen de leden van de regionale politie Mossos d'Esquadra in Catalonië aanzienlijk meer.

De regio verkeert in een politieke crisis door een illegaal referendum vorig jaar over onafhankelijkheid. De toenmalige regionale regering van de separatist Carles Puigdemont liet het plaatsvinden en claimde onafhankelijkheid.

De centrale regering in Madrid greep 28 oktober vorig jaar in. Puigdemont en een reeks Catalaanse bewindslieden vluchtten het land uit. Een aantal ex-bewindslieden zit vast.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!