Het voorlopige dodenaantal na de aardbevingen en een tsunami op het Indonesische eiland Sulawesi is vastgesteld op 420 doden en 540 gewonden. De Indonesische vice-president Jusuf Kalla vreest voor duizenden slachtoffers.

Voor zover bekend zijn de meeste mensen om het leven gekomen in de stad Palu. Hier kwam vrijdag een tsunami met een golf van zeker 2 meter hoog aan land. 

De ramp leidde tot uitval van communicatielijnen, waardoor lang onduidelijk bleef hoeveel slachtoffers zijn gevallen. Nog steeds is één stad verstoken van alle hulp. Het gaat om de stad Donggale. Het Rode Kruis noemt dit in een gesprek met NU.nl "erg zorgelijk". In het gebied wonen zo'n 300.000 mensen."

De 540 gewonden worden behandeld in noodhospitalen. Het is onbekend hoeveel slachtoffers er ernstig aan toe zijn. De hulpverleners zoeken onder het puin naar overlevenden. 

Tientallen mensen zitten onder meer nog vast onder het puin van een hotel in de stad Palu, die door zes meter hoge golven werd geraakt. Honderden bezoekers van een festival werden geraakt toen het water door een muur heenbrak en mensen mee het water insleurden. 

Tienduizenden mensen dakloos

Tienduizenden mensen zijn dakoos geworden, meldt persbureau Reuters. Ook zijn er volgens Indonesische media plunderingen uitgebroken. 

Brandstof is schaars. Verschillende tankstations raakten beschadigd tijdens de aardbevingen. Ook de wegen zijn er slecht aan toe.

Vrees is dat het dodental nog verder zal oplopen. De Indonesische vice-president Jusuf Kalla verwacht zelfs "duizenden, duizenden doden", stelt persbureau AFP. Het gestelde aantal van 420 doden en 540 gewonden zijn voor de stad Palu alleen. De angst bestaat dat het dodenaantal alleen maar stijgt zodra er meer nieuws is uit andere gebieden.

De Indonesische president Joko Widodo brengt naar verwachting zondag een bezoek aan de evacuatiecentra.

Premier Rutte: 'Verschrikkelijke berichten'

Premier Mark Rutte heeft op Twitter zijn medeleven betuigd en condoleances overgebracht aan president Joko Widodo. 

"Verschrikkelijke berichten'', aldus de premier, die ook laat weten dat zijn gedachten "bij alle slachtoffers van dit brute natuurgeweld'' zijn. 

Ook de Europese Commissie heeft op de ramp gereageerd: "Onze gedachten gaan uit naar de slachtoffers en alle betrokkenen zoals de mensen die eerste hulp verlenen en onder moeilijke omstandigheden proberen levens te redden.''

Het Rode Kruis heeft gironummer 6868 geopend voor hulp aan de slachtoffers. "Eerste prioriteit zijn de zoek- en reddingsoperaties, maar ook noodhulpgoederen zijn onderweg. Het gaat om dekzeilen, jerrycans, kleding en slaapmatten. Schoon drinkwater heeft grote prioriteit om te voorkomen dat na deze ramp een nieuwe ramp volgt door de uitbraak van ziektes", aldus de hulporganisatie.

Waarschuwing tsunami vlak voor ramp ingetrokken

De Indonesische autoriteiten kwamen vrijdag met een tsunamiwaarschuwing. Inwoners van kustgebieden werden gevraagd om naar een hoger gelegen gebied te trekken.

Die waarschuwing werd kort daarna weer ingetrokken, omdat de golf leek te zijn verdwenen. Maar later op vrijdag werd het eiland dus alsnog door een tsunami getroffen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!