Door meerdere aardbevingen en een tsunami op het Indonesische eiland Sulawesi zijn zeker 384 mensen omgekomen. Het Indonesische rampencentrum sprak eerder op zaterdag nog van 48 doden.

De honderden mensen kwamen om het leven in de stad Palu, waar vrijdag een tsunami met een golf van 2 meter hoog aan land kwam. Het rampencentrum verwacht dat het dodental verder zal stijgen.

De tsunami volgde na een aardbeving met een magnitude van 7.5. Diezelfde dag en op zaterdag volgden meerdere naschokken. Er zijn volgens het rampencentrum duizenden gebouwen ingestort. Onder het puin wordt gezocht naar slachtoffers.

Er is tot dusver bekend sprake van meer dan 540 gewonden en 29 vermisten. Mensen worden in diverse noodhospitalen aan hun verwondingen behandeld.

Doordat de communicatie op Sulawesi vrijdag volledig was weggevallen, was lang onduidelijk hoeveel slachtoffers er waren gevallen. Er zijn nog steeds gebieden op het eiland die hulpdiensten nog niet hebben kunnen bereiken.

Rutte betuigt medeleven aan slachtoffers

Er zijn geen aanwijzingen dat er Nederlanders onder de slachtoffers zijn, aldus het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Het ministerie staat in nauw contact met de ambassade in Jakarta.

Premier Mark Rutte heeft zijn medeleven betuigd na de aardbeving en tsunami die het eiland Sulawesi hebben getroffen.

"Verschrikkelijke berichten'', aldus de premier, die via Twitter laat weten dat zijn gedachten zijn "bij alle slachtoffers van dit brute natuurgeweld''. "Mijn condoleances breng ik over aan president Widodo (Joko Widodo, red.)", schrijft Rutte.

Waarschuwing tsunami te vroeg ingetrokken

De Indonesische autoriteiten kwamen vrijdag met een tsunamiwaarschuwing en riepen inwoners van kustgebieden op het gebied te verlaten. Die waarschuwing werd kort daarna weer ingetrokken, omdat de golf leek te zijn verdwenen.

Door de aardbeving die voor de tsunami plaatsvond, kwam in Palu al één persoon om het leven. In de stad wonen ongeveer 350.000 mensen. 

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!