Een onderdirecteur van een jongensschool in Zimbabwe die noodgedwongen uit de kast kwam, heeft ontslag genomen vanwege doodsbedreigingen. De man werd door ouders van leerlingen bedreigd.

De leraar, Neal Hovelmeier, maakte zijn homoseksualiteit bekend nadat een lokale krant hem onder druk had gezet. De krant dreigde zijn geaardheid openbaar te maken. 

Hovelmeier zei tegen CNN dat de krant wel aanvoelde dat zijn geaardheid "niet helemaal strookte met zijn positie op een jongensschool in een conservatief land". 

Na overleg met zijn collega's en advocaat besloot Hovelmeier het onderwerp homofobie bespreekbaar te maken door zichzelf als voorbeeld te stellen. Maar die vergadering liep deze week bijna op een vechtpartij uit, zoals beelden op sociale media laten zien.

Homohuwelijk verboden in Zimbabwe

Het homohuwelijk en seks met iemand van hetzelfde geslacht zijn in Zimbabwe verboden.

Ex-president Robert Mugabe sprak zich uit tegen homoseksualiteit op een Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in 2015.

"We wijzen het af om nieuwe regels in te stellen die tegen onze waarden, normen, tradities en geloof ingaan. We zijn geen homoseksuelen", zei hij.

De huidige president, Emmerson Mnangagwa, houdt deze zienswijze in stand.