De meerderheid van de justitiecommissie van de Amerikaanse Senaat heeft vrijdag ingestemd met de kandidatuur van Brett Kavanaugh voor het Hooggerechtshof. Waarschijnlijk volgt wel een aanvullend FBI-onderzoek voordat de gehele Senaat over Kavanaugh stemt.

De elf Republikeinse commissieleden spraken vrijdag uiteindelijk hun steun uit, onder wie Jeff Flake. De tien Democraten stemden tegen.

Flake verzocht vervolgens om de stemming van de gehele Senaat enkele dagen uit te stellen, zodat de FBI onderzoek kan doen naar de beschuldigingen van seksueel overschrijdend gedrag aan het adres van Kavanaugh.

Mogelijk zal Flake niet instemmen met de kandidatuur van Kavanaugh als er geen nader onderzoek volgt. Dat zou de krappe meerderheid (51 tegen 49) van de Republikeinen in gevaar brengen. Andere gematigde Republikeinen kunnen ervoor zorgen dat de Republikeinen geen meerderheid kunnen krijgen voor de stemming van volgende week.

De Democraten in de Senaat drongen eerder al aan op een FBI-onderzoek, maar daar wilden de Republikeinen niet van weten. Na aandringen van Flake besloten de Republikeinen om de FBI de gelegenheid te geven een week aanvullend onderzoek te doen. Zaterdag wordt officieel over de motie gestemd.

Christine Blasey Ford, die naar buiten kwam met het aanrandingsverhaal, juicht het onderzoek door de FBI toe. Ze is volgens haar advocate Debra Katz wel van mening dat er geen kunstmatige limitering qua tijd of reikwijdte moet worden opgelegd.

Het gaat om een onderzoek naar de huidige beschuldigingen en moet uiterlijk volgende week vrijdag zijn afgerond. President Donald Trump moet formeel opdracht geven tot FBI-onderzoek en heeft dat inmiddels gedaan.

De stemming vrijdag volgde op de urenlange hoorzitting van donderdag waarin Ford een getuigenis aflegde over hoe Kavanaugh haar in 1982 belaagd zou hebben.

Kavanaugh ontkent alle beschuldigingen

De destijds vijftienjarige Ford wilde op een feestje naar de wc gaan, maar werd naar eigen zeggen boven op een bed geduwd door de zeventienjarige Kavanaugh en een vriend. Kavanaugh ontkende donderdag tijdens de hoorzitting dat er iets gebeurd is met Ford of andere vrouwen die hem van seksueel grensoverschrijdend gedrag betichten.

Die vriend in het verhaal is schrijver Mark Judge. Hij is volgens zijn advocaat bereid mee te werken aan een FBI-onderzoek.

Kavanaugh werd in juli door de Amerikaanse president Donald Trump voorgedragen als kandidaat voor het Hooggerechtshof. Rechters voor het hof worden voor het leven gekozen.

Na de bekendmaking volgde felle kritiek. Kavanaugh staat bekend als een conservatieve rechter. Diverse mensen demonstreerden tegen zijn mogelijke benoeming.

Ford is niet de enige die Kavanaugh beschuldigt van seksueel ontoelaatbaar gedrag. Twee andere vrouwen stellen in het verleden te zijn belaagd door de rechter. Een vierde en een vijfde vrouw hebben zich afgelopen week anoniem gemeld bij senatoren.