Het Indonesische eiland Sulawesi is vrijdag getroffen door een tsunami na een aardbeving. Op amateurbeelden in Indonesische media is te zien hoe een grote golf het kustgebied rond de stad Palu treft en een ravage aanricht. De autoriteiten vrezen voor meerdere slachtoffers.

Volgens een woordvoerder van de regering heeft de tsunami naast Palu ook de stad Donggala bereikt. Hij laat weten dat huizen zijn weggespoeld en families worden vermist, zo meldt AP.

De tsunami met een golf van twee meter volgde op een aardbeving met een kracht van 7,5. In de uren daarna vonden er meerdere lichtere bevingen plaats.

Zeker één persoon kwam om het leven en ten minste tien andere mensen raakten gewond. "We verwachten meer schade en meer slachtoffers", aldus een woordvoerder van de rampenbestrijdingsdienst. Het contact met de buitenwereld is op veel plaatsen verbroken.

Het Rode Kruis meldt dat er een team van medisch personeel richting het getroffen eiland gaat. "Tientallen gebouwen zijn ingestort, waaronder huizen en openbare gebouwen." Volgens de hulporganisatie liggen de communicatielijnen eruit. 

Indonesische autoriteiten riepen op tot evacuatie

De Indonesische autoriteiten kwamen met een tsunamiwaarschuwing en riepen inwoners van kustgebieden op te evacueren. Die waarschuwing werd kort daarna weer ingetrokken.

Indonesië ligt op de zogeheten Ring van Vuur en wordt vaker getroffen door aardbevingen. Op het eiland Lombok vielen deze zomer honderden doden na forse bevingen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!